La Ruta del Vi i el Peix: de Laguardia a Lekeitio.

Euskadi de Sud a Nord tot recorrent els seus paisatges

  • On

    De Laguardia (Alava) a Lekeitio (Biscaia)

  • Durada

    7 dies / 6 nits

  • Preu

    795 euros

Dia 1: Benvinguts a Laguardia

Laguardia és una històrica i emmurallada ciutat amb un preciós casc urbà medieval. Situada al peu de la Serra de Toloño o Cantàbria, és la capital comarcal de la Rioja alabesa. Actualment és un pròsper centre turístic cultural, gastronòmic i de naturalesa.

A partir de les 17,00 hores, recepció de viatgers. En funció de l’horari d’arribada, hi ha la possibilitat de visitar un centre temàtic del vi. Sopar típic de La Rioja en un celler, briefing i presentació de la ruta.

  • Allotjament: Hostal (possible Hotel **** amb suplement)
  • Serveis inclosos: Sopar i assistència del guia.

Dia 2: De Laguardia a Albaina

La primera etapa de la Ruta del Vi i del Peix que proposem surt del recinte emmurallat de Laguardia, travessa els camps de vinyes i es dirigeix cap al port del Toro, un dels passos naturals que travessen la Serra de Toloño. En pocs metres assistirem a un dels canvis biogeogràfics més bruscs que es poden trobar en el continent europeu: passarem del paisatge mediterrani a una ombrívola fageda. Per la ruta de les carboneres arribarem a Lagrán, localitat on, havent visitat el Centre d’Interpretació de la Ruta del Vi i el Peix, hi esmorzarem. El camí continua cap al Nord, s’interna al Comptat de Treviño i, havent passat el famós molló del Mojón del Avellano, serpeja entre fagedes i camps de cultiu. Abans d’arribar a Albaina, la nostra destinació d’avui, coneixerem les peculiars coves eremítiques de Laño.

  • 8:00 h. Desdejuni.
  • 9:00 h. Sortida
  • 12:00 h. Arribada a Lagrán. Visita del Centre d’interpretació. Esmorzar.
  • 16:00 h. Arribada a Albaina. Allotjament i temps lliure.
  • 20:30 h. Sopar
  • Allotjament: Casa rural.
  • Serveis inclosos: Desdejuni, esmorzar, sopar. Allotjament. Assistència de guia i de vehicle, transport d’equipatge.
  • Distància: 22,29 km
  • Temps: 6 hores
  • Desnivell ascendit: 881 m.
  • Desnivel descendit: 901 m.
  • Altura màxima: 1.215 m.
  • Altura mínima: 590 m.

Dia 3: D’Albaina a Oreitia

L’etapa més desconeguda i alhora més variada de tot el GR38. Entre les petites i coquetes localitats d’Albaina i Sàseta travessarem les terres més àrides de tot el recorregut abans d’internar-nos en el congost del riu Ayuda, un dels enclavaments naturals més bells d’Alaba. És possible banyar-se en algun dels bassals del riu. Un cop a Okina, on esmorzarem a l’aire lliure, tornarem a les fagedes i rouredes dels Montes Altos de Vitòria i arribarem a les terres cerealistes de la Llanada alabesa. El Santuari d’Estíbaliz, situat en un petit i estratègic promontori, és una de les joies del romànic alabès. Arribats en aquest punt, només queda un petit descens fins a Oreitia, final d’etapa.

  • 8:00 h. Desdejuni
  • 9:00 h. Sortida d’Albaina
  • 12:30 h. Okina. Esmorzar.
  • 16:00 h. Santuari d’Estíbaliz i arribada a Oreitia. Allotjament i temps lliure
  • 20:30 h. Sopar
  • Allotjament: Hostal (Possible Hotel **** amb suplement)
  • Serveis inclosos: Desdejuni, esmorzar, sopar. Allotjament. Assistència de guia i de vehicle, transport d’equipatge.
  • Distància: 24 km.
  • Temps: 6 hores.
  • Desnivell ascendit: 477 m.
  • Desnivel ldescendit: 554 m.
  • Altura màxima: 849 m.
  • Altura mínima: 512 m.

 

Dia 4: d’Oreitia a Otxandio.

Aquesta és la jornada més llarga del recorregut. Com en totes les etapes de la Ruta del Vi el Peix, el paisatge i les petites poblacions van canviant progressivament. Des de les grans parcel·les de la Llanada on es recullen cereals i patates, esquitxades de petits pobles, fins als prats atlàntics d’Otxandio, on apareixen les primeres masies típiques del País Basc, els baserris o caseríos, es pot observar el progressiu canvi del paisatge. Amb la silueta dels alts edificis de Vitòria-Gasteiz al fons del paisatge, es passa per petites localitats com Mendibil o Amarita, es camina per l’antic traçat del ferrocarril Vasco-Navarro, i s’arriba a Legutio, l’última localitat alabesa de la nostra ruta. Per arribar a la monumental vila d’Otxandio encara hi manca un tram tot travessant boscos de fagedes i plantacions de coníferes i caminant per la mateixa riba del pantà d’Albina  (on es pot prendre un bany).

  • 8:00 Desdejuni
  • 9:00 Sortida d’Oreitia
  • 12:00 Amarita. Esmorzar.
  • 15:00 Legutio. Refrigeri.
  • 17:30 Otxandio. Allotjament i temps lliure.
  • Allotjament: Casa rural.
  • Serveis inclosos: Desdejuni, esmorzar, sopar. Allojament. Assistència de guia i de vehicle, transport d’equipatge.
  • Distància: 29,9 km, reduïbles a 22 kms
  • Temps: 7h30 hores, reduïbles a 5h30
  • Desnivell ascendit: 319 m
  • Desnivell descendit: 298 m
  • Altura màxima: 698 m
  • Altura mínima: 505 m

Dia 5: d’Otxandio a Durango. 

Després de l’etapa més llarga arriba la més curta. Des d’Otxandio es puja suaument per pistes forestals fins al Santuari d’Urkiola, situat al Parc Natural del mateix nom, al voltant del  qual hi pasturen els ramats d’ovelles. Aquestés un punt d’inflexió important de la ruta, ja que ens trobem en la divisòria d’aigües que separa la conca cantàbrica de la mediterrània. Fins ara, tots els rius que travessàvem desembocaven a l’Ebre i al Mediterrani. A partir d’aquest punt, les aigües divergeixen cap al Cantàbric. Des d’Urkiola el GR 38 es dirigeix per Mallabia i Izartza cap a Durango, però la ruta és massa urbana per al nostre gust, així que hem redissenyat l’itinerari i la travessa proposada descendeix cap al congost d’Atxarte, sota unes imponents muntanyes calcàries, i arriba a Durango a través de petits barris rurals esquitxats de prats i masies.

  • 8:00  Desdejuni.
  • 9:00  Sortida d’Otxandio
  • 12:00 Urkiola. Esmorzar.
  • 15:00 Arribada a Durango. Allotjament i temps lliure.
  • 20:30 Sopar
  • Allotjament: Pensió.
  • Serveis inclosos: Desdejuni, esmorzar, sopar. Allotjament. Assistència de guia i de vehicle, transport d’equipatge.
  • Distància: 18,23 km
  • Temps: 4,00 hores
  • Desnivell ascendit: 430 m
  • Desnivell descendit: 856 m
  • Altura màxima: 814 m
  • Altura mínima: 120 m

Dia 6: de Durango a Aulesti.

Etapa en la qual, per fi!, veurem la mar, la nostra destinació. Sortim de Durango, creuem la localitat veïna d’Iurreta i, immediatament, ens endinsem al món rural  i deixem enrere l’enrenou del carrers que ens han acollit aquesta nit passada. Guanyant altura progressivament, travessem el típic paisatge basc de masies i prats i ens introduïm en les plantacions de pins i eucaliptus que folren les faldes de la muntanya d’Oiz. Després d’arribar al petit llogaret de muntanya de Mauma, una pujada ens porta a un tossal des d’on albirarem el mar. A partir d’aquí un ràpid descens ens duu a Munitibar, on s’arriba per una centenària calçada.

Només ens queda un agradable passeig per la riba del riu Lea fins a arribar a Aulestia.

  • 8:00  Desdejuni.
  • 9:00  Sortida de Durango
  • 13:00 Munitibar. Esmorzar.
  • 15:30 Arribada a Aulesti. Allotjament i temps lliure.
  • 20:30 Sopar
  • Allotjament: Casa rural.
  • Serveis inclosos: Desdejuni, esmorzar, sopar. Allotjament. Assistència de guia i de vehicle, transport d’equipatge.
  • Distància: 24,00 km
  • Temps: 6,00 hores
  • Desnivell ascendit: 740m
  • Desnivell descendit: 787 m
  • Altura màxima: 590 m
  • Altura mínima: 73 m

Dia 7: d’Aulesti a Lekeitio.

Última i curta etapa que finalitza a la platja de Karraspio, un dels llocs més bells d’Euskadi, on acabarem la Ruta del Vi i del Peix i ens banyarem a la mar. Tenim el costum d’emportar-nos una petita cantimplora amb aigua des de Laguardia que aboquem simbòlicament a la mar.

La travessa discorre pel fons de la vall del riu Lea, aprofitant una còmoda sendera, on s’aprecia un riquíssim patrimoni preindustrial d’un passat que, a còpia de ponts, preses, ferreries i molins, va convertir la vall en un dels principals centres europeus de la indústria del ferro.
Caminant entre el riu, envoltats d’una vegetació exuberant, arribarem, gairebé sense adonar-nos-en, a la bellíssima platja de Karraspio i acabarem així el nostre viatge a través de la geografia basca.

  • 8:00  Desdejuni.
  • 9:00  Sortida d’Aulesti.
  • 12:00 Arribada a la platjade Karraspio. Bany a la mar i piscolabis.
  • 14:00 Dinar de comiat.
  • 16:00 Fi dels nostres serveis.
  • Serveis inclosos: Desdejuni, snack i dinar a base de marmitako (guisat basc fet amb tonyina) com a comiat. Assistència de guia i vehicle, transport d’equipatge.

 

 

Què has de portar a la motxilla que t’enduràs d’excursió?

  • Una motxilla menuda.
  • Un paraigües plegable i lleuger.
  • Una gorra amb visera.
  • Uns pantalons curts i uns pantalons llargs (un els portes posats, els altres a la motxilla).
  • Ulleres de sol.
  • Crema protectora.
  • Cantimplora.
  • Un folro polar.
  • Un anorac o impermeable.
  • Tiretes per si se’t fan ferides als peus.
  • Bastons telescòpics per caminar (molt recomanat).
  • Telèfon mòbil.
  • La documentació.

I a la maleta que apareixerà per art de màgia tots els dies a la teva habitació

  • Roba interior de recanvi.
  • Mitjons específics per caminar, com a mínim tres parells.
  • 2 pantalons curts (uns els portaràs posats o a la motxilla de diari).
  • 2 pantalons llargs (uns els portaràs posats o a la motxilla de diari).
  • Objectes d'higiene personal.
  • Roba de carrer i per a estar-te a casa o a l'hotel.
  • Calçat còmode, per a estar-te a l'hotel, sortir una mica al carrer o anar a sopar.
  • Pijama o el que facis servir per a dormir.
  • Vestit de bany i tovallola de platja

Una mica més?

• Emporta’t botes específiques per a caminar. Si no hi tens experiència, vés a un comerç especialitzat i deixa't assessorar. No estrenis les botes el primer dia de ruta, utilitza-les abans tant com puguis. Acostuma-les a tu. Acostuma't a elles.

• No carreguis amb coses innecessàries i “persidecasos”, al llarg del camí podràs comprar allò que hagis oblidat i que et sigui necessari.

• A finals de tardor, hivern i començament de primavera has d’endur-te roba d'abric suficient (capell de llana, roba interior tèrmica, guants,…)

 

Tots els allotjaments i restaurants han estat seleccionats personalment per nosaltres després d'entrevistar-nos amb els propietaris. Al llarg de la Ruta del Vi i del Peix trobaràs allotjaments molt diferents entre si: hostals, cases rurals o pensions que sempre compleixen amb uns estàndards de qualitat i comoditat. Pels qui prefereixin un altre tipus d'allotjament hi la possibilitat (no en totes les etapes) d'accedir a establiments de qualitat superior per un petit suplement, encara que sopant i compartint el temps, si així ho desitgen, amb la resta del grup.

Els restaurants i els menús dels sopars també han estat escollits personalment per nosaltres i atorguen un valor afegit al viatge. Tastarem productes locals, coneixerem la gastronomia del lloc i ens anirem atansant, de mica en mica, al mar.

Al migdia sempre hi ha un esmorzar, amb taules i cadires per a descansar una estona, basat en productes frescos o conserves de la zona.

Preu base: 795 euros/persona.

Suplement individual: 95 euros/persona.

Suplement allotjament major qualitat:

Laguardia, Hotel **** (20 euros/pax en doble o triple, 40 euros/pax en individual).

Oreitia, Hotel **** (50 euros/pax en individual, 30 euros/pax en doble i 25 euros/pax en triple).

Descompte habitació triple: 10 euros/pax.

Què inclou el preu?

  • Allotjament segons allò que s’ha especificat.
  • Pensió completa (desdejuni, esmorzar i sopar).
  • Aigua i vi en tots els sopars.
  • Assistència de guia.
  • Vehicle de suport.
  • Transport d'equipatges fins a l'habitació.

Quins serveis no inclouen els nostres preus?

  • Transferiment el primer dia fins a Laguardia.
  • Transferiment l'últim dia des de Lekeitio.
  • Begudes, excepte aigua, en els esmorzars.

* Aquest servei té un sobrecost en funció de l'origen i/o destinació.
** Si desitges alguna cosa, per exemple una cervesa freda a l’hora de dinar o esmorzar a mig matí, ens ho fas saber i te la portarem a preu de cost.