El Camí Ignasià: una mirada a l’interior

Així era el camí jacobeu fa 50 anys

 • On

  De Loiola a Manresa (Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó, Catalunya)

 • Durada

  a partir de 6 días

 • Preu

  Des de 315€

Si et ve de gust provar alguna cosa diferent, si ja coneixes el camí de Sant Jaume, si tens un xic d’amor per l’aventura, t’oferim aquesta sensacional ruta de Loiola (Guipúscoa) a Manresa (Barcelona), tot seguint les passes de Sant Ignasi fa 500 anys.

Aquest camí va deixar una gran petjada en l’espiritualitat del sant guipuscoà i no deixa ningú indiferent. Ara és el moment de fer aquesta ruta, abans no comenci a massificar-se.

Avui dia, el Camí Ignasià representa l’alternativa al Camí de Sant Jaume: solitud, tranquil·litat, no hi ha massificació i ens sentirem pelegrins.
El Camí Ignasià recrea la ruta i l’esperit que van portar Sant Ignasi des de Loiola a Manresa i configura, d’aquesta manera, la primera etapa del seu llarg viatge a Terra Santa l’any 1522. És una ruta llarga, de gairebé un mes, aparentment similar al Camí de Sant Jaume. Però només aparentment, donat que compta amb diverses característiques que la fan única:

- Amb prou feines hi ha pelegrins, caminarem ben bé com ho feien els pioners del Camí de Sant Jaume ara fa 40 anys.

- La ruta posseeix un gran component introspectiu, la solitud d’aquest camí deixa molt de temps per a pensar i trobar-se amb un mateix, i és recomanable tant pels qui són creients com pels qui no en són.

- La figura d’Ignasi, molt més propera a nosaltres en el temps que la de l’apòstol Sant Jaume, planeja durant tot el trajecte sobre el pelegrí.

- No hi ha aglomeracions ni situacions estressants per a dormir i sopar. La contrapartida és que, en algunes etapes, no podem ser gaire exigents, atès que de vegades hi ha poques infraestructures. Haurem de conformar-nos amb el que hi ha.

- El camí està assenyalat i abalisat, però obliga a estar una mica atent a les marques per tal de seguir correctament la ruta. Té un punt d’aventura.
 
El equipo de Slow Walking ha recorrido varias veces el Camino Ignaciano. Hemos visitado y chequeado todos los alojamientos, los restaurantes, los pueblos y ciudades por los que atraviesa. Hemos hablado con las personas que nos acogerán, con las autoridades turísticas locales, con los creadores del Camino.

 
¿Cómo puedes hacer esta peregrinación con Slow Walking?
 
Te ofrecemos tres maneras posibles: a medida, autoguiado o guiado.
 
El Camino a medida se dirige a grupos ya conformados de más de 6 personas. Diseñamos la peregrinación en función de la disponibilidad de fechas y horas de marcha óptimas. Organizamos el alojamiento, transporte de equipaje, los transfer, las comidas, las visitas guiadas,…
 
El Camino autoguiado es ideal para peregrinos independientes o individuales que tengan un presupuesto ajustado pero que quieren la seguridad de tener el viaje organizado. El Camino autoguiado incluye alojamiento, desayuno y cena pero también te entregamos la documentación con la descripción de las etapas y toda la información necesaria, una colección de cartografía, la credencial del peregrino y un servicio de asistencia telefónica o por Whatsapp de 8 a 22 horas. Opcionalmente se pueden contratar visitas guiadas, las comidas del mediodía, seguro de asistencia en viaje o alquiler de gps.
 
El Camino guiado está asistido por un guía de Slow Walking y un vehículo de apoyo. Incluye alojamiento, cena y desayuno en los finales de etapa, un lunch al mediodía en el Camino, transporte de equipaje (se camina sin peso), visitas guiadas según el programa. Si alguien no puede caminar más, el vehículo de apoyo le llevará al final de etapa. Muy importante: todas las etapas pueden ser recorridas en su versión corta (entre 10 y 15 kms por día) o larga (etapa completa).

 

¿Cuándo puedo recorrer el Camino?
 
Si eliges la opción a medida o autoguiado, cuando tú quieras. Te recomendamos evitar los meses de diciembre a abril en el País Vasco porque puedes tener problemas con la nieve en varias etapas.
 
Si eliges la opción guiado, hay varias fechas previstas para 2016 durante los meses de mayo y septiembre. Solo tienes que apuntarte a ese grupo y ya está. Las fechas concretas son las siguientes:
 
Camino Ignaciano Completo (30 días): 3 septiembre a 1 octubre
 
Etapas seleccionadas (20 días): 30 abril a 19 mayo
 
Camino Ignaciano en Euskadi (7 días): 2 a 8 mayo • 5 a 11 septiembre
 
Camino Ignaciano Catalán (7 días): 23 a 29 septiembre
 
100 últimos kilómetros (6 días): 13 a 17 mayo • 24 a 29 septiembre

 
¿Qué calidad de servicios ofrecemos?
 
El Camino Ignaciano es especial en este sentido, hay etapas en las que hay poca oferta de alojamiento. Siempre que se pueda nos alojaremos en hoteles de 2 a 4 estrellas, pero también dormiremos en pensiones o albergues de peregrinos de calidad. Aunque los alojamientos sean sencillos son establecimientos limpios y cómodos atendidos por personal cualificado.
 
La gastronomía y la alimentación siempre son importantes. Las comidas y cenas son sabrosas y suficientes para poder caminar. Se consume comida local, producida y cocinada en los alrededores, y el guía explica qué es cada cosa. El lunch que se prepara al mediodía está estudiado y pensado para que sea un menú equilibrado, sano y fácil de comer. Ensaladas, pasta, fruta, jamón, pescado, carne, huevos, galletas,…
 
El guía es una pieza muy importante en la peregrinación. Aconseja sobre la ruta, consulta la previsión meteorológica, transporta las maletas, organiza el alojamiento, las comidas y los horarios. Pero, además, el guía es una persona que conoce perfectamente el Camino y la zona, solucionará cualquier problema que pueda surgir y, sobre todo, cuidará de los peregrinos cansados.
 
Tenemos la satisfacción de poder afirmar que el 100% de quienes han peregrinado con nosotros recomendarían Slow Walking a sus amigos.

 

Què has de portar a la motxilla que t’enduràs d’excursió?

 • Una motxilla menuda.
 • Un paraigües plegable i lleuger, per a guarir-te de la pluja i del sol.
 • Una gorra amb visera.
 • Uns pantalons curts i uns pantalons llargs (uns els portes posats, els altres a la motxilla).
 • Sabatilles lleugeres (per a les parades, per a entrar a l'hotel).
 • Ulleres de sol, també a l’hivern.
 • Crema protectora.
 • Cantimplora amb aigua.
 • Un folro polar fi.
 • Un anorac o impermeable, per si plou.
 • Uns guants fins.
 • Tiretes per si se’t fan ferides als peus.
 • Bastons telescòpics per a caminar (molt recomanat).
 • Telèfon mòbil.
 • La documentació.

I a la maleta que apareixerà per art de màgia tots els dies a la teva habitació

Què necessites per caminar?

 • Roba interior de recanvi.
 • Una primera capa de roba tèrmica (opcional).
 • Folro polar (només la jaqueta). Dos jocs (un el portaràs posat o a la motxilla de diari).
 • Mitjons específics per a caminar, com a mínim tres parells.
 • 2 pantalons curts (uns els portaràs posats o a la motxilla de diari).
 • 2 pantalons llargs (uns els portaràs posats o a la motxilla de diari).
 • Crema solar, també a l’hivern
 • Ganes de passar-t'ho bé.

Resta d'equipatge?

 • Objectes d'higiene personal.
 • Roba de carrer i per estar-te a casa o a l'hotel.
 • Calçat còmode, per estar-te a l'hotel, sortir una mica al carrer o anar a sopar.
 • Pijama o el que facis servir per a dormir.
 • Vestit de bany i tovallola de platja.

Una mica més?

• Emporta’t botes específiques per a caminar. Si no hi tens experiència, vés a un comerç especialitzat i deixa't assessorar. No estrenis les botes el primer dia de Camí, utilitza-les abans tant com puguis. Acostuma-les a tu. Acostuma't a elles.

• No carreguis amb coses innecessàries i “persidecasos”, al llarg del camí podràs comprar allò que hagis oblidat i que et sigui necessari.

• A finals de tardor, hivern i començament de primavera has d’endur-te roba d'abric suficient (capell de llana, roba interior tèrmica, guants,…)

El Camí Ignasià no està massificat. Això implica una oferta d'allotjament a voltes limitada, a voltes inexistent. En general ens allotjarem en hotels confortables i molt relacionats amb el territori en el qual s’hi troben. De vegades dormirem en albergs, unes altres en cases rurals.

Fins i tot hi haurà etapes en les quals haurem de desplaçar-nos uns pocs quilòmetres per trobar un lloc per dormir. Però si ens aviseu amb antelació, ho organitzarem tot perquè puguem sopar i dormir sota els estels en aquestes etapes solitàries.

Pel que fa als restaurants la situació és similar. Havent analitzat quins són els que millor s’adapten a la nostra filosofia, en podrem degustar productes locals i de temporada quan hi hagi oferta suficient.

CAMINO IGNACIANO EN EUSKADI: de Loiola a Laguardia, 7 días (6 noches)

- Autoguiado (*): 445€  (suplemento alojamiento individual 75€). 495€ alojamiento superior, 125€ suplemento ind.

- Guiado (**): 795€ para grupo de 8 personas (suplemento alojamiento individual 125€)

 

CAMINO IGNACIANO COMPLETO: de Loiola a Manresa y Barcelona, 29 días (28 noches), en guiado

-Autoguiado (*). 29 días, 28 noches: 995€  (suplemento alojamiento individual 245€). 1550€ alojamiento sup., 590€ suplemento ind.

-Guiado (**): 3.650€ para grupo de 8 personas (suplemento alojamiento individual 490€) (***)

 

 ETAPAS SELECCIONADAS DEL CAMINO IGNACIANO: de Loiola  a Laguardia y de Lleida a Manresa, visitando Logroño, Zaragoza y Barcelona, 20 días (19noches), en guiado

-Autoguiado (*) 18 días, 17 noches: 845€ (suplemento alojamiento individual 120€). 995 € alojamiento sup., 390 € suplemento ind.

-Guiado (**): 2.550€ para grupo de 8 personas (suplemento alojamiento individual 410€) (***)

 

CAMINO IGNACIANO CATALÁN: de Lleida a Manresa, 7 días (6 noches)

-Autoguiado (*): 345€ (suplemento alojamiento individual 20€). 395€ alojamiento sup., 75€ suplemento alojamiento ind.

-Guiado (**): 795€ para grupos de 8 personas (suplemento alojamiento individual 95€)

 

 LOS ÚLTIMOS 100 KM. DEL CAMINO IGNACIANO: de Verdú a Manresa, 6 días (5 noches)

-Autoguiado (*): 315€ (suplemento alojamiento individual 20€). 375€ alojamiento sup., 55€ suplemento individual

-Guiado (**): 695€ para grupos de 8 personas (suplemento alojamiento individual 90€)

 

 

(*) Incluye: generalmente alojamiento en media pensión en hoteles, casas rurales o albergues de peregrinos de calidad. Documentación, credencial y asistencia telefónica.

 

(**) Incluye: pensión completa, documentación, credencial, guía acompañante, visitas guiadas, transporte de equipajes, transfers en las etapas y vehículo de apoyo. Alojamiento en hoteles, casas rurales o albergues de peregrinos de calidad.

 

(***) Incluye:  cena gastronómica de despedida

 

No se incluye: Seguro de asistencia en viaje (opcional), bebidas en los almuerzos (excepto agua), nada que no esté especificado en el apartado "incluye"